Welcome to South-West University's Erasmus+ Portal!

Еразъм+ от Югозападен Университет „Неофит Рилски“ Благоевград до университетът „1 декември 1918“ Алба Юлия, Румъния.

Еразъм+ от Югозападен Университет „Неофит Рилски“ Благоевград до университетът „1 декември 1918“ Алба Юлия, Румъния.

Студенти от Стопански факултет и Правно-историческият факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“ град Благоевград с преподавател ас. д-р Радостина Юлева взеха участие в Еразъм + мобилност в университетът „Първи Декември 1918“ в град Алба Юлия, Румъния в периода 03.09 – 08.09.2023 година.

Други участници в проекта бяха от университетите в Полша, Сърбия, Литва, Унгария, Румъния и от Юридическият факултет на Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“. По време на престоя се посетиха редица значими културни и природни забележителности в областта на Алба Юлия. Първият ден от програмата се направи посещение на Ректората и Университета „1ви Декември 1918“, както и посещение на музеи и катедралата на града. Вторият ден се организираха посещения в замъка Corvin Castle” както и презентиране и посещение на най-старата винарна на областта “Ighiu Town Hall”.

През третият ден се посети затвора “Penitentiary of Auid” с ръководител на затвора и се обсъдиха административни и практически действия свързани с дела и присъди. През четвъртият ден на програмата се осъществи посещение на солната мина в град Турда. И пътуване до по-големият град Сибиу като се направи обиколка на най-големият музей съдържащ повече от 2500 артефакта „Брукентал музей“ Последният ден имаше организирана конференция и презентиране на различните проекти и възможности в Университета в Румъния. През целият престой приемащият университет организира различни вечери и забавления. След приключване на присъствените дейности по програмата се определиха онлайн срещи за представяне на другите университети участници в проекта. Представиха се различни европейски проекти за модернизация и дигитализация на града. Бяха организирани и още много други посещения в града и региона.

Проектът има основна цел за придобиване на знания свързани с публичната администрация и добри практики и умения за развиване на общността чрез администрацията на града и областта. Също така знания и умения за придобиване на специфичните особености на местното управление на регионите около Алба Юлия, Румъния.

Related Posts

Leave a Reply