Welcome to South-West University's Erasmus+ Portal!

Preslava’s Story

Моят престой в Италия

Здравейте,  казвам се Преслава Петрова и съм студентка втори курс в Югозападния университет “Неофит Рилски” в град Благоевград, специалност “Международни отношения”. 
 
Тази година (2023) през летния семестър на втори курс, избрах да уча в Италия по програмата Еразъм+. Избрах “Tuscia University”, който се намира в град Витербо. 
 
След като официално бях одобрена от университета в Италия, подготовката за настаняването и пристигането ми започна чрез Еразъм кординаторите им. Беше ми предоставена изключително подробна информация не само за университета и града, но и описание как да стигна до града след като кацането ми.
 
На летището в Рим трябваше да се кача на влак, който спира на централната гара, оттам имах само едно прекачване на директен влак до Витербо. (На всеки два часа идва нов).
 
Транспорта е изключително достъпен и дори има допълнителни намаления за студенти.
 
Като цяло цените на продуктите и услугите са далеч по-евтини от тези в България.
 
Пътуването от Рим до Витербо продължава около 2 часа. 
 
 “Tuscia University” предлагат общежитие за студентите, а ако предпочитате да сте самостоятелни, координаторите на университета ви дават различни контакти и информация за близки апартаменти, стаи или студиа. В повечето случаи наемът на избраното от вас жилище включва не само месечната такса, но и ток, вода и интернет. 
 
Лекциите се провеждат в различни зали в зависимост от факултета, в който попада вашата специалност.  Освен пристъствено, поне веднъж в седмицата има и допълнителни лекции онлайн в програмата Moodle. Университета предлага и възможността лекциите да бъдат изцяло онлайн за студентите, които живеят извън града или няма как да дойдат лично. 
Преподавателите са много добри и обръщат внимание на всички студенти, тяхното мнение и гледна точка. Лекциите винаги са поне по два часа, с кратки почивки, а ако желаете допълнителни курсове като например да изучвате италиански език, кординаторите по Еразъм ще го включат в ежедневната ви програма, без да изключват дисциплините, които сте избрали като задължителни. 
 
Първата седмица е ориентировъчна за всички чуждестранни студенти и е изключително полезна, образователна и най-вече забавна, тъй като се отдава възможността студентите да се запознаят едни с други и да създадат приятелства и познанства. Освен семинари и общи занятия, в тази седмица всяка вечер има аператив, традиционни храни и DJ, различните танци и обичаи правят събиранията по-вълнуващи и приятни. 
Има специални студентски организации, с които можете да обиколите забележителности на Италия и да видите красота на страната. 
 
Във Витербо има абсолютно всякакви магазини и услуги, в случай, че се нуждаете от нещо. Повечето хора говорят английски, но е хубаво да научите поне основните поздрави и въпроси.
 
Италианците са много дружелюбни и гостоприемни, винаги усмихнати и любезни.
 
Времето през летния семестър е най-подходящо за престоя ви в Италия. 
 
В заключение мога само да отбележа, че съм изключително доволна и благодарна от обучението, което получих в Италия и невероятните моменти, които направих запознавайки се с нови хора, техните обичаи 
 

Related Posts

Leave a Reply